Zelf aan de slag met kunstgras leggen in de tuin

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het leggen van kunstgras in je eigen tuin kan een uitdagend maar lonend project zijn. Met de juiste voorbereiding, materialen en aanpak kun je een professioneel ogend resultaat bereiken zonder de kosten van een professionele installatie. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een groot gazon wilt vervangen, zelf kunstgras leggen kan een bevredigende klus zijn die je tuin transformeert in een onderhoudsarm paradijs. Maar waar begin je? Welke stappen moet je volgen en welke valkuilen moet je vermijden? In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces van het zelf leggen van kunstgras.

Voorbereiding: de basis voor succes

Een goede voorbereiding is cruciaal voor het succesvol leggen van kunstgras. Begin met het nauwkeurig opmeten van het gebied waar je kunstgras wilt plaatsen. Houd rekening met eventuele obstakels zoals bomen, borders of terrassen. Bereken vervolgens hoeveel kunstgras je nodig hebt, inclusief extra voor snijverlies.

Verwijder al het bestaande gras, onkruid en andere vegetatie uit het gebied. Graaf de bovenlaag af tot een diepte van ongeveer 5-7 cm. Dit zorgt ervoor dat je kunstgras op gelijke hoogte komt met de omringende oppervlakken. Zorg ervoor dat je alle wortels en stenen verwijdert om een egale ondergrond te creëren.

Ondergrond prepareren: de fundering leggen

Na het uitgraven is het tijd om de ondergrond voor te bereiden. Begin met het aanbrengen van een laag grof zand of steenslag van ongeveer 3-4 cm dik. Dit zorgt voor goede drainage en een stabiele basis. Verdicht deze laag met een trilplaat of handstamper voor een stevige ondergrond.

Breng vervolgens een laag fijn zand aan van ongeveer 1-2 cm dik. Dit fijne zand helpt om eventuele oneffenheden uit te vlakken. Gebruik een lange rei of een plank om het oppervlak perfect vlak te maken. Neem de tijd voor deze stap; een vlakke ondergrond is essentieel voor een mooi eindresultaat.

Worteldoek aanbrengen: bescherming tegen onkruid

Het aanbrengen van een worteldoek is een belangrijke stap om onkruidgroei onder je kunstgras te voorkomen. Rol het worteldoek uit over het hele oppervlak en zorg ervoor dat de randen elkaar met minimaal 10 cm overlappen. Snijd het doek op maat rond obstakels zoals boomstammen of palen.

Bevestig het worteldoek met grondpennen om te voorkomen dat het verschuift. Plaats deze pennen ongeveer om de 50 cm langs de randen en in een raster over het oppervlak. Zorg ervoor dat het doek strak ligt zonder plooien of vouwen, die later zichtbaar kunnen zijn door het kunstgras heen.

Kunstgras uitrollen: de transformatie begint

Nu is het tijd voor het spannendste deel: het uitrollen van je kunstgras. Begin aan één kant van je tuin en rol het gras voorzichtig uit. Zorg ervoor dat de vezelrichting naar je toe wijst voor het meest natuurlijke uiterlijk. Als je meerdere banen nodig hebt, leg deze dan naast elkaar met de vezels in dezelfde richting.

Laat het kunstgras minimaal een uur liggen voordat je het op maat snijdt. Dit geeft het materiaal de kans om te ‘ontspannen’ en eventuele vouwen of plooien glad te trekken. Gebruik een scherp stanleymes of een tapijtmes om het gras op maat te snijden langs de randen van je tuin. Snijd voorzichtig en nauwkeurig voor een nette afwerking.

Naden verbinden: naadloos resultaat

Als je meerdere banen kunstgras moet verbinden, is dit een cruciale stap voor een professioneel ogend resultaat. Begin met het terugvouwen van de randen van beide stukken gras. Leg naadband (een speciale tape voor kunstgras) onder de naad en breng hierop kunstgraslijm aan.

Vouw de randen van het kunstgras terug en druk ze stevig aan op de lijmband. Gebruik een zwaar voorwerp of loop voorzichtig over de naad om deze goed aan te drukken. Laat de lijm volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant voordat je verder gaat. Een goed verbonden naad zou nauwelijks zichtbaar moeten zijn.

Bevestigen en afwerken: de laatste stappen

Nadat alle naden zijn verbonden en de lijm is gedroogd, is het tijd om het kunstgras te bevestigen. Gebruik kunstgraspennen of -spijkers om het gras vast te zetten langs de randen. Plaats deze om de 20-30 cm voor een stevige bevestiging. In het midden van grote oppervlakken kun je ook enkele pennen plaatsen om het gras op zijn plaats te houden.

Voor een nette afwerking langs de randen kun je een kantopsluitingsprofiel gebruiken. Dit geeft een strakke lijn en voorkomt dat de randen van het kunstgras omhoog komen. Werk eventuele zichtbare randen af met grind of plantenborders voor een natuurlijke overgang.

Infill aanbrengen: de finishing touch

De laatste stap is het aanbrengen van infill, een granulaat dat tussen de grasvezels wordt gestrooid. Dit helpt de vezels rechtop te houden, geeft het gras meer gewicht en zorgt voor een natuurlijker gevoel onder de voeten. Er zijn verschillende soorten infill beschikbaar, waaronder zand, rubber en zelfs biologisch afbreekbare opties.

Strooi de infill gelijkmatig over het oppervlak en borstel het vervolgens grondig in met een harde bezem of een elektrische borstel. Zorg ervoor dat de infill goed tussen de vezels zakt. Dit proces kan enkele rondes vereisen om de juiste hoeveelheid infill gelijkmatig te verdelen.

Onderhoud en verzorging: houd je kunstgras in topconditie

Na het leggen is regelmatig onderhoud belangrijk om je kunstgras in goede conditie te houden. Borstel het gras wekelijks om de vezels rechtop te houden en vuil te verwijderen. Verwijder bladeren en ander organisch materiaal regelmatig om schimmelgroei te voorkomen.

Spoel het kunstgras af en toe af met water om stof en kleine deeltjes te verwijderen. Bij intensief gebruik of als je huisdieren hebt, kan frequenter reinigen nodig zijn. Met de juiste zorg kan je zelfgelegde kunstgras jarenlang mooi blijven en een onderhoudsarme, groene oase in je tuin vormen.

Bron: https://www.kunstgrashuis.nl 

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie