Waterbesparende tips voor sanitair

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Waterbesparende tips voor sanitair

Water is een kostbare hulpbron en we moeten er allemaal ons steentje aan bijdragen om water te besparen. Een van de belangrijkste manieren om water te besparen is door de manier waarop we ons sanitair gebruiken te optimaliseren. In dit artikel zullen we enkele waterbesparende tips bespreken die je kunt toepassen in je badkamer en toilet.

Waterbesparende douchekop

Een van de grootste waterverbruikers in een huishouden is de douche. Door het installeren van een waterbesparende douchekop kun je aanzienlijk besparen op je waterverbruik. Een waterbesparende douchekop kan het waterverbruik verminderen zonder in te boeten op de waterdruk. Deze douchekoppen hebben een low-flow mechanisme dat de stroom water vermindert zonder dat je het verschil merkt tijdens het douchen.

Tips:

  • Kies voor een douchekop met een flow rate van maximaal 6 liter per minuut.
  • Zorg ervoor dat de douchekop regelmatig wordt gereinigd om verstoppingen te voorkomen.

Toilet met dubbele spoeling

Een van de grootste verspillers van water in een huishouden is het toilet. Met een traditionele spoelbak wordt er bij elke spoeling veel water verspild. Een oplossing hiervoor is een toilet met dubbele spoeling. Met een toilet met dubbele spoeling kun je kiezen tussen een kleine spoeling voor vloeistoffen en een grote spoeling voor vast afval. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op je waterverbruik. Daarnaast kun je ook een spoelonderbreker installeren in een bestaand toilet, waardoor je water bespaart zonder te hoeven investeren in een compleet nieuw toilet.

Tips:

  • Kies voor een toilet met dubbele spoeling met een kleinere spoelingsoptie voor vloeistoffen.
  • Overweeg het installeren van een spoelonderbreker om water te besparen bij een bestaand toilet.

Kraan met waterbesparende functie

Kranen zijn ook grote waterverbruikers in het huishouden. Door te kiezen voor een kraan met een waterbesparende functie kun je aanzienlijk water besparen. Deze kranen hebben een mechanisme dat de waterstroom vermindert zonder dat je het merkt tijdens het gebruik. Daarnaast kun je ook zelf bewust omgaan met het watergebruik door de kraan niet onnodig te laten lopen tijdens het tandenpoetsen of handen wassen.

Tips:

  • Kies voor een kraan met een waterbesparende functie en een lage flow rate.
  • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en handen wassen om waterverbruik te minimaliseren.

Controleer op lekkages

Lekkende kranen, toiletten en douches kunnen veel water verspillen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op lekkages en deze zo snel mogelijk te repareren om waterverspilling te voorkomen. Een druppelende kraan kan op lange termijn veel water verspillen, dus het is belangrijk om deze direct te repareren.

Tips:

  • Controleer regelmatig op lekkages in kranen, toiletten en douches.
  • Repareer lekkages zo snel mogelijk om waterverspilling te voorkomen.

Conclusie

Door het toepassen van deze waterbesparende tips kun je aanzienlijk besparen op je waterverbruik in de badkamer en toilet. Het is belangrijk om bewust om te gaan met water en te investeren in waterbesparende sanitaire voorzieningen. Op die manier kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan het behoud van onze kostbare waterbronnen.

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie