Tips voor energiebesparing thuis

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tips voor energiebesparing thuis

Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door bewust om te gaan met energie kun je flink besparen op je energierekening. In dit artikel delen we een aantal handige tips voor energiebesparing thuis.

Verlichting

Verlichting is een van de grootste energieverbruikers in huis. Met de juiste keuzes kun je hier dan ook flink op besparen. Enkele tips:

1. Gebruik LED-verlichting

Vervang je oude gloei- of halogeenlampen door energiezuinige LED-lampen. Hoewel LED-lampen duurder zijn in de aanschaf, gaan ze veel langer mee en verbruiken ze aanzienlijk minder energie.

2. Maak gebruik van bewegingssensoren

Installeer bewegingssensoren in ruimtes waar je niet constant aanwezig bent, zoals de gang, het toilet of de buitendeur. Hiermee voorkom je dat de verlichting onnodig blijft branden.

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie. Controleer daarom regelmatig de isolatie van je huis en neem waar nodig maatregelen.

1. Isoleer je dak

Een groot deel van de warmte in huis verdwijnt via het dak. Goede dakisolatie kan op jaarbasis honderden euro’s besparen.

2. Isoleer ramen en deuren

Tochtstrips en dubbel glas kunnen het warmteverlies via ramen en deuren aanzienlijk verminderen.

Verwarming en koeling

Verwarming en koeling zijn grote energieverbruikers in huis. Met enkele simpele maatregelen kun je hier flink op besparen.

1. Thermostaat instellen

Stel je thermostaat zo in dat de temperatuur automatisch daalt wanneer je niet thuis bent of slaapt. Een graadje lager kan al flink schelen in energieverbruik.

2. Onderhoud van apparaten

Zorg ervoor dat je verwarmings- en koelsystemen regelmatig worden onderhouden. Vervang filters op tijd en zorg voor een efficiënte werking van de systemen.

Apparaten

Veel huishoudelijke apparaten verbruiken meer energie dan nodig. Met de volgende tips kun je hierop besparen:

1. Gebruik energiezuinige apparaten

Bij aanschaf van nieuwe apparaten is het verstandig om te kijken naar het energielabel. Kies voor energiezuinige apparaten met een A+++-label.

2. Stand-by modus

Zet apparaten volledig uit in plaats van ze in stand-by modus te laten staan. Veel apparaten blijven namelijk ook in stand-by stand energie verbruiken.

Zonne-energie

Zonne-energie is een duurzame en kostenbesparende manier om energie op te wekken. Overweeg daarom om zonnepanelen te installeren op je dak. Hiermee kun je zelf energie opwekken en besparen op je energierekening.

Waterbesparing

Naast energie kun je ook op water besparen in huis. Enkele tips hiervoor zijn:

1. Waterbesparende douchekop

Installeer een waterbesparende douchekop, hiermee bespaar je al gauw vele liters water per douchebeurt.

2. Regenwater opvangen

Vang regenwater op en gebruik dit voor het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet.

Conclusie

Met de bovenstaande tips kun je eenvoudig energie besparen in huis. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu, maar ook bespaar je flink op je energierekening. Het is de moeite waard om bewust om te gaan met energie in huis.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie