Spouwmuurisolatie: waarom het een slimme investering is

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als huiseigenaar zoek je voortdurend naar manieren om je woning comfortabeler en energie-efficiënter te maken. Een van de meest effectieve methoden om dit te bereiken, is door spouwmuurisolatie toe te passen. In dit blogartikel bespreken we wat spouwmuurisolatie precies is, de voordelen ervan, de kosten en de terugverdientijd. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een techniek waarbij de ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van je woning wordt gevuld met isolatiemateriaal. Deze spouw is meestal enkele centimeters breed en zorgt ervoor dat warmteverlies wordt verminderd en je woning beter geïsoleerd is.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden, zoals:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • EPS-parels (polystyreen)
  • PUR-schuim (polyurethaan)

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden er kleine gaatjes in de buitenmuur geboord, waarna het isolatiemateriaal in de spouw wordt gespoten. Deze techniek zorgt ervoor dat de isolatie gelijkmatig wordt verdeeld en dat alle holtes worden gevuld. Vervolgens worden de geboorde gaatjes weer netjes dichtgemaakt, zodat er nauwelijks zichtbare sporen achterblijven.

Voordelen van spouwmuurisolatie

De belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie hebben we hieronder opgesomd.

1. Energiebesparing

Een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is de aanzienlijke energiebesparing. Door je woning beter te isoleren, gaat er minder warmte verloren. Dit resulteert in een lagere energierekening. Gemiddeld kan je tot wel 30% besparen op je verwarmingskosten.

2. Verbeterd comfort

Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. In de winter blijft je huis warmer en in de zomer blijft het koeler. Hierdoor hoef je minder te stoken en te koelen, wat bijdraagt aan het comfort van je woning.

3. Milieuvriendelijk

Door minder energie te verbruiken, verlaag je ook je CO2-uitstoot. Dit maakt spouwmuurisolatie een milieuvriendelijke keuze. Het draagt bij aan een duurzame toekomst en helpt de klimaatverandering te bestrijden.

4. Waardevermeerdering van je woning

Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Spouwmuurisolatie kan de waarde van je woning verhogen en is daarom een slimme investering op lange termijn.

5. Snelle terugverdientijd

De kosten van spouwmuurisolatie zijn relatief laag, zeker in vergelijking met andere isolatiemaatregelen zoals dak- of vloerisolatie. Dankzij de energiebesparing verdien je de investering vaak binnen enkele jaren terug.

Kosten van spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning en het type isolatiemateriaal. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

Voor een gemiddelde eengezinswoning met een oppervlakte van 100 vierkante meter kan de totale investering dus tussen de €1500 en €3000 liggen. Het is belangrijk om verschillende offertes aan te vragen en de kwaliteit van de materialen en de vakmanschap van de aannemer in overweging te nemen. Harmsen Voegwerken is een expert op het gebied van spouwmuurisolatie en kan je adviseren over de mogelijkheden voor jouw woning.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is relatief kort. Dankzij de aanzienlijke energiebesparing kun je de investering vaak binnen 3 tot 5 jaar terugverdienen. Dit maakt het een van de meest kosteneffectieve isolatiemaatregelen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie