Planten die goed groeien in de schaduw

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Planten die goed groeien in de schaduw

Veel mensen denken dat de schaduwrijke delen van hun tuin of balkon moeilijk te beplanten zijn, maar dat is absoluut niet het geval. Er zijn tal van plantensoorten die prima gedijen in de schaduw en er zelfs beter groeien dan in de volle zon. In dit artikel zullen we een aantal planten bespreken die goed gedijen in de schaduw, zodat je jouw schaduwrijke plekjes in de tuin of op het balkon kunt omtoveren tot groene oases.

Planten voor diepe schaduw

Sommige plekken in de tuin of op het balkon zijn zo donker dat er vrijwel geen licht komt. Voor diepe schaduw zijn er gelukkig ook planten die goed gedijen. Denk hierbij aan:

 • Hosta’s: Deze populaire vaste planten gedijen uitstekend in de schaduw en zijn verkrijgbaar in vele verschillende bladkleuren en -vormen.
 • Varens: Er zijn verschillende soorten varens die het prima doen in diepe schaduw, zoals de hertshoornvaren en de tongvaren.
 • Lievevrouwebedstro: Dit bodembedekkende plantje groeit goed in de schaduw en verspreidt een heerlijke geur.

Planten voor matige schaduw

Voor plekken waar wel wat meer licht komt, maar nog steeds overwegend schaduw is, zijn er ook tal van planten die goed gedijen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Vinca minor (maagdenpalm): Deze bodembedekkende plant met blauwe bloemetjes doet het goed in matige schaduw en is zeer geschikt voor onder bomen.
 • Bergenia: Deze wintergroene vaste plant bloeit in het voorjaar en gedijt uitstekend in matige schaduw.
 • Longkruid: Deze plant met opvallende gevlekte bladeren en blauwe bloemen is perfect voor plekken met matige schaduw.

Planten voor lichte schaduw

Voor plekken met lichte schaduw, waar af en toe ook wat zonlicht komt, zijn er nog meer mogelijkheden. Enkele planten die goed gedijen in lichte schaduw zijn:

 • Waldsteinia ternata (goudaardbei): Deze bodembedekkende plant met gele bloemetjes gedijt goed in lichte schaduw en is zeer geschikt voor randen langs paden.
 • Alchemilla mollis (vrouwenmantel): Deze plant met opvallende groene bladeren en gele bloemetjes gedijt goed in lichte schaduw en is een echte blikvanger.
 • Helleborus (nieskruid): Deze winterbloeiende plant gedijt uitstekend in lichte schaduw en brengt kleur in de tuin in de wintermaanden.

Belangrijke tips voor het kiezen van planten voor de schaduw

Als je planten gaat kiezen voor de schaduwrijke plekken in je tuin, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

 1. Zorg ervoor dat de plantensoorten die je kiest geschikt zijn voor de specifieke lichtomstandigheden op de desbetreffende plek.
 2. Houd rekening met de grondsoort en de vochtigheid van de plek waar je de planten wilt plaatsen. Sommige planten gedijen beter in vochtige grond, terwijl andere juist de voorkeur geven aan drogere grond.
 3. Let op de volwassen grootte van de planten die je kiest. Sommige planten kunnen behoorlijk uitgroeien tot grote struiken of zelfs bomen, terwijl andere juist geschikt zijn voor kleinere plekjes.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat de planten die je kiest goed gedijen in de schaduwrijke plekken in je tuin of op je balkon.

Conclusie

Er zijn tal van plantensoorten die uitstekend gedijen in de schaduw. Of je nu te maken hebt met diepe schaduw, matige schaduw of lichte schaduw, er zijn altijd planten te vinden die zich aanpassen aan de lichtomstandigheden. Door goed rekening te houden met de specifieke omstandigheden op de desbetreffende plekken en de juiste planten te kiezen, kun je ook in de schaduwrijke delen van je tuin of balkon genieten van een prachtige groene omgeving.

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie