Hoe controleer je je huis op asbest

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe controleer je je huis op asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof die vroeger veel gebruikt werd in de bouw, vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Helaas is echter ook bekend dat asbestvezels bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals longkanker, asbestose en mesothelioom. Daarom is het erg belangrijk om te weten hoe je je huis kunt controleren op de aanwezigheid van asbest. In dit artikel zullen we verschillende methoden bespreken om jouw huis te controleren op asbest.

Controleren op asbest in oudere woningen

In oudere woningen is de kans groter dat asbesthoudende materialen zijn gebruikt bij de bouw. Vooral woningen die voor 1993 zijn gebouwd, kunnen asbest bevatten. Het is belangrijk om te weten waar asbest zich in je huis kan bevinden, zodat je er rekening mee kunt houden bij bijvoorbeeld renovaties of verbouwingen. Mogelijke plekken waar asbest aanwezig kan zijn, zijn onder andere:

– Dakbedekking (bijvoorbeeld golfplaten)
– Isolatiemateriaal (zoals spouwmuurisolatie of leidingisolatie)
– Vinylvloerbedekking
– Plafondplaten
– Kitnaden
– Vensterbanken

Het is dus belangrijk om te weten hoe je op deze plekken asbest kunt controleren.

Methoden om je huis te controleren op asbest

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kunt controleren op asbest. Hier zijn een paar opties:

Zelf asbest controleren


Je kunt zelf een visuele inspectie uitvoeren in je huis om op zoek te gaan naar mogelijke asbesthoudende materialen. Let hierbij op verdachte plekken zoals oude isolatie, plafondplaten, en kitnaden. Als je vermoedt dat je asbest hebt gevonden, is het belangrijk om dit niet aan te raken en om een professional in te schakelen voor verder onderzoek.

Asbestinventarisatie


Een professionele asbestinventarisatie is de meest betrouwbare manier om je huis te controleren op asbest. Een gespecialiseerd bedrijf kan een grondige inspectie uitvoeren, waarbij monsters worden genomen en geanalyseerd in een laboratorium. Op basis van de resultaten van deze inventarisatie kun je bepalen of en hoe je het asbest moet laten verwijderen.

Asbestinventarisatierapport


Na een asbestinventarisatie ontvang je een rapport waarin de bevindingen staan. Hierin wordt vermeld welke materialen asbest bevatten, waar ze zich bevinden, en wat de staat van het asbest is. Op basis van dit rapport kun je bepalen welke maatregelen je moet nemen om het asbest veilig te laten verwijderen.

Wat te doen bij de aanwezigheid van asbest

Als uit de inspectie blijkt dat er asbest aanwezig is in je huis, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

– Informeer jezelf over de huidige staat van het asbesthoudende materiaal
– Zorg ervoor dat het materiaal in goede staat blijft en niet beschadigd raakt
– Raak het asbesthoudende materiaal niet aan en vermijd boor-, schuur- of zaagwerkzaamheden
– Schakel een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in om het asbest op een veilige en verantwoorde manier te laten verwijderen

Het is belangrijk om te benadrukken dat het zelf verwijderen van asbesthoudende materialen ten zeerste afgeraden wordt vanwege de gezondheidsrisico’s die dit met zich meebrengt.

Conclusie


Het controleren van je huis op asbest is een belangrijke stap om de veiligheid van je woning te waarborgen. Door een professionele asbestinventarisatie uit te laten voeren, weet je precies waar asbest zich bevindt en wat de staat ervan is. Op basis hiervan kun je de juiste maatregelen nemen om het asbest veilig te laten verwijderen, zodat de gezondheidsrisico’s geminimaliseerd worden. Twijfel je over de aanwezigheid van asbest in je huis? Schakel dan altijd een professional in voor verder onderzoek.

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie