Het vervangen van oude lichtschakelaars

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het vervangen van oude lichtschakelaars

Het vervangen van oude lichtschakelaars is een klus die veel mensen zelf kunnen uitvoeren. Het is een relatief eenvoudige manier om de uitstraling van een ruimte te verbeteren en kan ook bijdragen aan een verbeterde energie-efficiëntie. In dit artikel zullen we bespreken waarom het vervangen van oude lichtschakelaars belangrijk is, welke materialen en gereedschappen benodigd zijn, en hoe het proces in zijn werk gaat.

Waarom oude lichtschakelaars vervangen?

Oude lichtschakelaars kunnen verschillende problemen veroorzaken, waaronder slechte verbindingen, beschadigde draden, en een verouderde uitstraling. Daarnaast zijn er ook esthetische redenen om oude schakelaars te vervangen, bijvoorbeeld wanneer je een ruimte moderner wilt maken of wanneer de schakelaars beschadigd zijn. Nieuwe lichtschakelaars kunnen ook energie-efficiënter zijn, bijvoorbeeld wanneer ze compatibel zijn met LED-verlichting of wanneer ze een timer of bewegingsensor bevatten.

Materialen en gereedschappen

Voordat je begint met het vervangen van oude lichtschakelaars, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van benodigdheden:

 • Nieuwe lichtschakelaar(s)
 • Schroevendraaier
 • Spanningstester
 • Elektrische tape
 • Draadstripper
 • Draaiboortje
 • Kabelschoentjes

Nieuwe lichtschakelaar kiezen

Bij het kiezen van nieuwe lichtschakelaars is het belangrijk om rekening te houden met het type schakelaar dat nodig is. Er zijn verschillende soorten schakelaars, waaronder enkelpolige, wisselschakelaars, dimmers, en timers. Zorg ervoor dat je de juiste schakelaar kiest voor de toepassing waarvoor je hem gaat gebruiken. Daarnaast is ook het ontwerp en de afwerking van de schakelaar belangrijk, om ervoor te zorgen dat deze past bij de stijl van de ruimte.

Het vervangingsproces

Het proces van het vervangen van oude lichtschakelaars is over het algemeen vrij eenvoudig. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

 1. Schakel de stroomtoevoer uit naar de schakelaar die je wilt vervangen door de juiste stroomonderbreker uit te schakelen.
 2. Gebruik de spanningstester om te controleren of er geen stroom meer aanwezig is bij de schakelaar.
 3. Verwijder de oude schakelaar door de schroeven los te draaien waarmee hij aan de muur bevestigd is.
 4. Trek de schakelaar naar voren zodat de draden zichtbaar worden.
 5. Maak een notitie van welke draden waar zijn aangesloten, voordat je deze losmaakt.
 6. Sluit de draden aan op de nieuwe schakelaar op dezelfde manier waarop ze waren aangesloten op de oude schakelaar.
 7. Bevestig de nieuwe schakelaar aan de muur en zorg ervoor dat deze stevig vastzit.
 8. Schakel de stroomtoevoer weer in en test de nieuwe schakelaar om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt.

Veiligheidstips

Het vervangen van elektrische schakelaars brengt wat risico’s met zich mee, daarom is het belangrijk om altijd de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Hier zijn een aantal tips om veilig te werken:

 • Schakel de stroomtoevoer uit voordat je begint met het vervangen van de schakelaar.
 • Gebruik een spanningstester om er zeker van te zijn dat er geen stroom meer aanwezig is bij de schakelaar.
 • Wees voorzichtig bij het omgaan met elektrische draden en zorg ervoor dat deze op de juiste manier zijn aangesloten op de nieuwe schakelaar.
 • Als je niet zeker weet wat je doet, of als je twijfelt over de staat van de bedrading, roep dan de hulp in van een professional.

Conclusie

Het vervangen van oude lichtschakelaars is een eenvoudige manier om een ruimte te verbeteren, zowel op het gebied van veiligheid als esthetiek. Door de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben, en door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kan deze klus gemakkelijk en veilig worden uitgevoerd. Het is altijd aan te raden om bij twijfel een professional in te schakelen, om ervoor te zorgen dat de klus op de juiste manier wordt uitgevoerd.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie