Het vervangen van een stopcontact

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het vervangen van een stopcontact

Het vervangen van een stopcontact is een veelvoorkomende klus die vaak door doe-het-zelvers wordt uitgevoerd. Of het nu is omdat het oude stopcontact beschadigd is geraakt of omdat je een nieuw stopcontact wilt installeren, het is belangrijk om deze klus op de juiste manier uit te voeren. In dit artikel zullen we bespreken hoe je stap voor stap een stopcontact kunt vervangen.

Benodigde materialen

Voordat je begint met het vervangen van een stopcontact, is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de volgende materialen bij de hand hebt voordat je begint:

 • Nieuw stopcontact
 • Schroevendraaier
 • Spanningstester
 • Kniptang
 • Striptang
 • Elektriciteitstang

Veiligheid eerst

Voor je begint met het vervangen van het stopcontact is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je begint. Dit kun je controleren door de stroom uit te schakelen in de meterkast en vervolgens met een spanningstester te controleren of er daadwerkelijk geen spanning meer op het stopcontact staat.

Stap voor stap

Nu je alle benodigde materialen bij de hand hebt en de juiste veiligheidsmaatregelen hebt getroffen, kun je beginnen met het vervangen van het stopcontact. Volg de onderstaande stappen om het stopcontact te vervangen:

 1. Schakel de stroom uit in de meterkast en controleer met een spanningstester of er daadwerkelijk geen spanning meer op het stopcontact staat.
 2. Verwijder de afdekplaat van het oude stopcontact door de schroeven los te draaien.
 3. Draai de schroeven los waarmee het oude stopcontact is bevestigd en trek het voorzichtig uit de muur.
 4. Maak de bedrading los van het oude stopcontact. Let hierbij op de kleurcodering van de draden: blauw voor de nuldraad, bruin voor de fasedraad en geelgroen voor de aardedraad.
 5. Sluit de bedrading aan op het nieuwe stopcontact. Let goed op de kleurcodering en zorg ervoor dat de draden stevig vastzitten.
 6. Bevestig het nieuwe stopcontact in de muur en draai de schroeven weer stevig vast.
 7. Plaats de afdekplaat over het nieuwe stopcontact en draai de schroeven weer stevig vast.
 8. Schakel de stroom weer in in de meterkast en controleer of het nieuwe stopcontact naar behoren werkt.

Aandachtspunten

Bij het vervangen van een stopcontact zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 • Zorg ervoor dat je de stroom uitschakelt voordat je aan de slag gaat. Elektriciteit is gevaarlijk en het is belangrijk om veilig te werken.
 • Controleer de kleurcodering van de draden en sluit deze op de juiste manier aan op het nieuwe stopcontact.
 • Controleer na het aansluiten van het nieuwe stopcontact of alles naar behoren werkt voordat je de afdekplaat weer vastdraait.

Laat een professional het doen

Als je twijfelt over je eigen vaardigheden met betrekking tot elektrische klussen, is het altijd aan te raden om een professional in te schakelen. Elektrische klussen kunnen gevaarlijk zijn en het is belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Een gecertificeerde elektricien kan de klus veilig en professioneel voor je klaren.

Conclusie

Het vervangen van een stopcontact is een klus die door doe-het-zelvers kan worden uitgevoerd, mits de nodige veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Zorg ervoor dat je altijd de stroom uitschakelt voordat je aan de slag gaat en controleer de bedrading zorgvuldig. Als je twijfelt over je eigen vaardigheden, schroom dan niet om een professional in te schakelen. Veiligheid staat altijd voorop!

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie