Het repareren van een lekkende kraan

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het repareren van een lekkende kraan

Inleiding

Een lekkende kraan kan erg vervelend zijn. Niet alleen verspil je water, maar het geluid van druppelend water kan ook behoorlijk irritant zijn. Gelukkig is het repareren van een lekkende kraan in de meeste gevallen geen ingewikkelde klus en kun je dit vaak zelf doen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je te werk gaat en welke materialen je nodig hebt.

Oorzaken van een lekkende kraan

Er zijn verschillende oorzaken voor een lekkende kraan. Dit kunnen onder andere zijn:

 • Versleten rubberen ringen
 • Losse onderdelen in de kraan
 • Een slechte installatie

Materialen en gereedschap

Voordat je begint met de reparatie, is het handig om de volgende materialen en gereedschap bij de hand te hebben:

 • Tang
 • Schroevendraaier
 • Nieuwe rubberen ringen
 • Teflon tape
 • Vervangende onderdelen (indien nodig)

Het reparatieproces

Stap 1: Sluit de watertoevoer af

Voordat je begint met de reparatie, is het belangrijk om de watertoevoer naar de kraan af te sluiten. Dit kun je meestal doen door de hoofdkraan in je huis dicht te draaien.

Stap 2: Demonteer de kraan

Verwijder de kapjes op de kraanhandvatten en draai de schroeven los waarmee de handvatten vastzitten. Verwijder vervolgens de handvatten.

Stap 3: Controleer de rubberen ringen

Een veelvoorkomende oorzaak van een lekkende kraan zijn versleten rubberen ringen. Controleer deze en vervang ze indien nodig.

Stap 4: Controleer de keramische schijven

Moderne kranen hebben vaak keramische schijven in plaats van rubberen ringen. Controleer deze schijven op beschadigingen en vervang ze indien nodig.

Stap 5: Breng Teflon tape aan

Als je de kraan weer in elkaar zet, is het verstandig om wat Teflon tape aan te brengen op de schroefdraden. Dit helpt bij het voorkomen van lekkages.

Stap 6: Test de kraan

Zet de watertoevoer weer aan en test de kraan op lekkages. Als alles goed is gerepareerd, zou de kraan niet meer moeten lekken.

Tips en aandachtspunten

 • Zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschap bij de hand hebt voordat je begint.
 • Neem de tijd om rustig en geconcentreerd te werk te gaan, zodat je geen onderdelen kwijtraakt of beschadigt.
 • Als je geen ervaring hebt met loodgieterswerk, is het verstandig om eerst wat onderzoek te doen of eventueel de hulp van een professional in te schakelen.

Conclusie

Het repareren van een lekkende kraan is over het algemeen geen ingewikkelde klus, mits je weet waar je mee bezig bent. Door de juiste materialen en gereedschap bij de hand te hebben en stap voor stap te werk te gaan, kun je vaak zelf een lekkende kraan repareren. Mocht dit toch niet lukken, aarzel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Echter, met wat geduld en kennis, kun je een vervelende lekkage in de meeste gevallen zelf verhelpen.

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie