Het plannen van elektrische werkzaamheden voor renovatie

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het plannen van elektrische werkzaamheden voor renovatie

Wanneer je van plan bent om een renovatie uit te voeren in je huis, is het belangrijk om ook de elektrische werkzaamheden goed te plannen. Elektriciteit is een essentieel onderdeel van iedere woning en het is belangrijk dat de elektrische installaties up-to-date en veilig zijn. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het plannen van elektrische werkzaamheden voor renovatie het beste aanpakt.

Inspectie van de bestaande installatie

Voordat je begint met plannen van de elektrische werkzaamheden, is het belangrijk om de bestaande installatie te inspecteren. Dit kan gedaan worden door een erkend elektricien. Tijdens de inspectie wordt gekeken naar de staat van de bedrading, de zekeringkast, stopcontacten, schakelaars en verlichting. Eventuele gebreken of tekortkomingen worden opgemerkt en dienen te worden opgelost voordat de renovatie van start gaat.

Eventuele aanpassingen aan de zekeringkast

Als blijkt dat de zekeringkast verouderd is of niet voldoet aan de huidige normen, is het verstandig om deze te laten vervangen of aanpassen. De zekeringkast vormt het hart van de elektrische installatie en dient te voldoen aan de geldende eisen op het gebied van veiligheid. Een nieuwe zekeringkast kan bijvoorbeeld voorzien worden van aardlekschakelaars, wat de veiligheid van de installatie vergroot.

Plaatsen van stopcontacten en schakelaars

Een belangrijk onderdeel van het plannen van elektrische werkzaamheden tijdens renovatie is het bepalen van de locaties van stopcontacten en schakelaars. Dit is afhankelijk van de indeling en functie van de ruimte. Een handige manier om dit te plannen is door een plattegrond te maken van de ruimte en daarop aan te geven waar de stopcontacten en schakelaars moeten komen. Denk hierbij aan voldoende stopcontacten voor het aansluiten van apparaten, maar ook aan de plaatsing van schakelaars voor verlichting.

Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Zorg voor voldoende stopcontacten in de keuken, badkamer en studeerkamer
  • Plaats schakelaars op logische en bereikbare locaties
  • Houd rekening met eventuele nieuwe functionaliteiten, zoals het plaatsen van een kookeiland in de keuken

Verlichtingsplan opstellen

Een goed verlichtingsplan is essentieel voor een prettige en functionele leefomgeving. Bij het plannen van de elektrische werkzaamheden is het daarom belangrijk om ook het verlichtingsplan op te stellen. Hierbij kun je denken aan de keuze van armaturen, de locatie van lampen en de soort verlichting die je wilt gebruiken. Ook kun je overwegen om dimmers te plaatsen, zodat de lichtsterkte aangepast kan worden aan de gewenste sfeer.

Voordelen van een goed verlichtingsplan:

  • Creeër de gewenste sfeer in iedere ruimte
  • Verhoog de functionaliteit van de verlichting, bijvoorbeeld door gericht licht boven werkbladen in de keuken
  • Bespaar energie door het gebruik van LED verlichting en het toepassen van dimmers

Toevoegen van nieuwe elektrische functies

Tijdens de renovatie is het ook mogelijk om nieuwe elektrische functies toe te voegen aan de woning. Denk hierbij aan het plaatsen van stopcontacten met USB-aansluiting, het aanleggen van elektrische vloerverwarming of het installeren van een slimme thermostaat. Dit is het moment om na te denken over eventuele wensen en eisen op het gebied van elektrische functionaliteit.

Belangrijke zaken om op te letten:

  • Zorg voor voldoende groepen in de zekeringkast om nieuwe functies aan te sluiten
  • Laat de aanleg van nieuwe functionaliteiten over aan een erkend elektricien
  • Denk na over eventuele toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld het plaatsen van een laadpaal voor een elektrische auto

Conclusie

Het plannen van elektrische werkzaamheden tijdens een renovatie is een belangrijk onderdeel van het totale renovatieproces. Door het inschakelen van een erkend elektricien en het gedegen voorbereiden van alle werkzaamheden, zorg je ervoor dat de elektrische installatie van de woning voldoet aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften. Op deze manier kun je na de renovatie genieten van een modern en veilig elektriciteitsnetwerk in je woning.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie