Het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer

Het leggen van tegelvloeren is een populaire keuze voor huiseigenaren vanwege de duurzaamheid en esthetiek van tegels. Het kan echter een uitdaging zijn om tegels over een bestaande vloer te leggen. In dit artikel bespreken we de stappen die nodig zijn om succesvol tegelvloeren over een bestaande vloer te leggen. We zullen ook enkele belangrijke overwegingen en tips voor het leggen van tegelvloeren behandelen.

Voorbereiding van de bestaande vloer

Voordat u begint met het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestaande vloer geschikt is voor het leggen van tegels. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de bestaande vloer voor te bereiden:

 • Controleer de stabiliteit en integriteit van de bestaande vloer. Zorg ervoor dat er geen scheuren of losse tegels zijn die kunnen leiden tot problemen bij het leggen van de nieuwe tegels.
 • Reinig de bestaande vloer grondig om ervoor te zorgen dat de tegellijm goed hecht. Verwijder eventuele vlekken, vuil en resten van de vloer.
 • Vul eventuele scheuren, gaten of andere oneffenheden in de vloer op met vulmiddel om een glad oppervlak te creëren voor het leggen van de tegels.

Keuze van tegellijm en tegels

Het kiezen van hoogwaardige tegellijm en tegels is essentieel voor het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van tegellijm en tegels:

 • Kies tegellijm die geschikt is voor het type vloer dat u heeft, evenals het type tegels dat u wilt gaan leggen. Sommige tegellijmen zijn speciaal ontworpen voor vloeren met vloerverwarming, vochtige ruimtes of buitenruimtes.
 • Overweeg de grootte, kleur en stijl van de tegels. Zorg ervoor dat de tegels die u kiest goed passen bij de stijl van uw huis en de rest van de inrichting.
 • Let op de slijtage en slipweerstand van de tegels, vooral als u van plan bent om de tegelvloer in een ruimte te leggen waar veel gelopen wordt, zoals de keuken of hal.

Leggen van de tegelvloer

Als de voorbereiding is voltooid en de tegellijm en tegels zijn gekozen, kunt u beginnen met het leggen van de tegelvloer. Hier zijn de stappen die u moet volgen om de tegelvloer over de bestaande vloer te leggen:

 1. Bepaal het patroon en de lay-out van de tegels op de vloer. Dit kan helpen om verspilling van tegels te minimaliseren en ervoor te zorgen dat het eindresultaat er mooi uitziet.
 2. Breng de tegellijm gelijkmatig aan op de vloer met behulp van een getande troffel. Zorg ervoor dat de lijm gelijkmatig verdeeld is en dat er geen luchtbellen zijn.
 3. Leg de tegels op de vloer in het gewenste patroon. Gebruik tegelkruisjes om ervoor te zorgen dat de voegen tussen de tegels gelijkmatig zijn.
 4. Laat de tegellijm volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
 5. Breng voegmiddel aan tussen de tegels en veeg het overtollige voegmiddel weg met een vochtige spons.
 6. Laat het voegmiddel uitharden volgens de instructies op de verpakking voordat u de vloer betreedt.

Overwegingen en tips

Er zijn enkele belangrijke overwegingen en tips om in gedachten te houden bij het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Zorg ervoor dat de bestaande vloer stevig en vlak is voordat u begint met het leggen van de tegels. Oneffenheden in de bestaande vloer kunnen leiden tot problemen met de nieuwe tegelvloer.
 • Houd rekening met de hoogte van de nieuwe tegelvloer. Als de deuren moeten worden ingekort of als er overgangsstroken nodig zijn, moet dit van tevoren worden gepland.
 • Gebruik een waterbestendige tegellijm en voegmiddel als u van plan bent om de tegelvloer in vochtige ruimtes, zoals badkamers of keukens, te plaatsen.
 • Overweeg om een professional in te huren als u niet zeker bent van uw vaardigheden bij het leggen van tegelvloeren. Het kan de moeite waard zijn om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de tegelvloer correct wordt gelegd.

Al met al kan het leggen van tegelvloeren over een bestaande vloer een uitdagende maar lonende taak zijn. Met de juiste voorbereiding, materialen en kennis kunt u een prachtige tegelvloer creëren die jarenlang meegaat.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie