Dakgoten hebben een belangrijke functie: ze leiden regenwater van het dak naar de grond, zodat je huis beschermd blijft tegen wateroverlast en vochtproblemen. Helaas kunnen dakgoten na jaren van trouwe dienst verslijten. Maar hoe weet je nou wanneer de dakgoten van jouw huis aan vervanging toe zijn?
Wanneer is het tijd om mijn dakgoten te vervangen?
Volgens deze website is de gemiddelde levensduur van een zinken of kunststof dakgoot 25 jaar, terwijl een koperen dakgoot tot wel 80 jaar mee kan gaan. Als jouw dakgoten ouder zijn, neemt de kwaliteit en betrouwbaarheid steeds verder af. Maar niet elke dakgoot redt zijn volledige levensduur: sommige dakgoten moeten al eerder vervangen worden als gevolg van bijvoorbeeld stormschade of gebrekkig onderhoud.
Lekkage: een duidelijk signaal voor vervanging
Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat de dakgoten van jouw huis aan vervanging toe zijn, is lekkage. Wanneer water niet goed meer wordt afgevoerd, kunnen er vochtplekken in de buitenmuren van jouw woning ontstaan. In ergere gevallen kan de fundering zelfs beschadigd raken.
Schimmel en algen: een verborgen gevaar
Een ander belangrijk signaal dat je dakgoten aan vervanging toe zijn, is de aanwezigheid van schimmels en algen. Wanneer er schimmels of algen rondom de dakgoot zitten, kan het zijn dat het water niet goed kan worden afgevoerd. Dit zorgt niet alleen voor risico’s op schade aan jouw woning, maar is ook gevaarlijk voor houten delen van je huis, zoals de draagbalken van je dak of de betimmering om de dakgoot. Hout is namelijk erg gevoelig voor schimmelvorming en dit kan leiden tot houtrot.
Waarom een goed functionerende dakgoot belangrijk is
Een goed functionerende dakgoot beschermt het huis tegen waterschade. Zonder goed functionerende dakgoot kan water zich ophopen, wat kan leiden tot problemen zoals lekkages en schimmel. Een dakgoot beschermt niet alleen je dak, maar ook je gevel en fundering tegen de gevolgen van wateroverlast. Wanneer je dakgoot niet goed werkt, kan zelfs een lichte regenbui leiden tot ongewenste plassen en schade.
Hoe vervang je een dakgoot?
Het vervangen van een dakgoot kan een grote klus zijn. Je zou het daarom kunnen uitbesteden aan een vakman, maar het is ook mogelijk om het zelf uit te voeren – mits je de juiste voorbereidingen treft en over de juiste gereedschappen beschikt.
Het is als eerste belangrijk om het juiste materiaal dakgoot te kiezen. Ga je voor kunststof, zink, aluminium of toch een andere optie? Nadat je dit besloten hebt, moeten eerst de oude dakgoten verwijderd worden. Doe dit wel op een dag dat het niet met bakken uit de lucht komt, want dan is jouw huis niet beschermd tegen alle regen. Na het verwijderen moeten de nieuwe dakgoten geïnstalleerd worden. Hiervoor is het verstandig om bij de regenpijp te beginnen en vanaf daar naar de andere kant toe te werken. Vergeet ook niet om bevestigingsbeugels op de juiste afstand van elkaar te installeren.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn dakgoten zo lang mogelijk mee gaan?
Na het installeren van nieuwe dakgoten is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Maak bijvoorbeeld minimaal één keer, maar het liefst vaker de dakgoten schoon. Verwijder alle takken, bladeren en ander vuil wat de afvoer van jouw regenpijpen zou kunnen verstoppen. Het is ook verstandig om dakgootbescherming te (laten) installeren. Als je jouw dakgoten goed onderhoudt, kunnen ze vele jaren mee gaan en jouw dak beschermen tegen de schadelijke effecten van regenwater.