Basis loodgieterstips voor thuis

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Basis loodgieterstips voor thuis

Loodgietersproblemen kunnen een echte hoofdpijn zijn, vooral als je er geen ervaring mee hebt. Gelukkig zijn er een aantal basis loodgieterstips die je kunnen helpen om kleine problemen zelf op te lossen, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen. In dit artikel zullen we enkele van deze tips bespreken, zodat je wat meer zelfvertrouwen kunt krijgen als het gaat om het omgaan met eenvoudige loodgietersproblemen in huis.

Voorkomende problemen en hoe ze aan te pakken

De meeste loodgietersproblemen die in huis voorkomen, zijn vrij eenvoudig op te lossen. Een van de meest voorkomende problemen is een verstopte afvoer. Dit kan worden aangepakt door een ontstoppingsmiddel te gebruiken of door de afvoer te reinigen met een ontstoppingsveer. Een andere veelvoorkomende klacht is een lekkende kraan, wat meestal kan worden verholpen door het vervangen van de rubberen ringen of pakkingen in de kraan.

Daarnaast kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een verstopt toilet. In de meeste gevallen kan deze verstopping worden verholpen door een ontstopper te gebruiken. Ook kan het voorkomen dat je waterleidingen of radiatoren een probleem opleveren, zoals een lek of een storing. In deze gevallen is het vaak het beste om een professional in te schakelen, aangezien deze klussen meestal meer kennis en ervaring vereisen.

Belangrijke gereedschappen om in huis te hebben

Als het gaat om het doen van eenvoudige loodgietersklussen in huis, is het handig om een aantal basistools in huis te hebben. Hier zijn enkele van de belangrijkste gereedschappen die van pas kunnen komen bij het aanpakken van kleine loodgietersproblemen:

 • Ontstoppingsveer
 • Ontstopper
 • Verstelbare moersleutel
 • Plunjertang
 • Kraansleutel
 • Teflontape
 • Lekkende (kraan)ringen

Met deze basistools bij de hand kun je al veel kleine loodgietersproblemen zelf oplossen, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen. Zorg er wel voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en weet waar je mee bezig bent, om ongelukken en verdere schade te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het voorkomen van loodgietersproblemen nog beter dan ze moeten oplossen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je te maken krijgt met vervelende loodgietersproblemen in huis. Enkele van deze preventieve maatregelen zijn:

 • Reinig regelmatig afvoeren en voorkom verstoppingen
 • Controleer regelmatig op lekkende kranen en repareer ze meteen
 • Houd de waterdruk in de gaten en onderhoud je waterleidingen en radiatoren regelmatig
 • Laat een professional de gasleidingen en cv-ketel jaarlijks controleren

Door regelmatig onderhoud te plegen en alert te zijn op mogelijke problemen, kun je veel ernstige loodgietersproblemen voorkomen. Het is altijd beter om problemen te voorkomen dan ze te moeten oplossen.

Wanneer een professional inschakelen?

Hoewel veel kleine loodgietersproblemen zelf opgelost kunnen worden, zijn er ook situaties waarin het beter is om een professional in te schakelen. Enkele van deze situaties zijn onder andere:

 • Problemen met de gasleidingen
 • Problemen met de cv-ketel
 • Grote lekkages in waterleidingen of radiatoren
 • Het aanleggen van nieuwe waterleidingen of riolering

In deze gevallen is het vaak het beste om een professional in te schakelen, omdat deze klussen meer kennis, ervaring en speciale gereedschappen vereisen. Het inschakelen van een professional kan je in deze gevallen veel tijd, moeite en geld besparen.

Conclusie

Met de basis loodgieterstips die we in dit artikel hebben besproken, kun je veel kleine loodgietersproblemen in huis zelf oplossen. Het is altijd handig om de juiste gereedschappen in huis te hebben en om te weten welke problemen je zelf kunt aanpakken. Het is echter ook belangrijk om te weten wanneer het beter is om een professional in te schakelen. Door alert te zijn op mogelijke problemen en regelmatig onderhoud te plegen, kun je veel ernstige loodgietersproblemen voorkomen. Het is altijd beter om problemen te voorkomen dan ze te moeten oplossen.

­čĹç Meer leuke artikelen

Plaats een reactie